• Jakob Korshøj
  • Ørestad

Nu er kuplerne indviet

dome indvielse1Luftforurening i Ørestad granskes i kupler

Miljøpunkt Amager er tovholder på 'Thrive Zone Amager'. Et projekt som anvender Google’s luftmålinger, borgerinddragelse og lokale kræfter i Miljøpunkt Amager for at teste, om man kan indrette indbydende byrum, som samtidigt skærmer mod luftforurening.

I første omgang er der opstillet to testbyrum i Ørestad frem til 4. oktober. Det ene i Prismehaven på Ørestads Boulevard 59, og det andet  ved siden af busstoppestedet ved Field's. Byrummene er åbne for alle, og de består af to dome-formede væksthuse med luftrensende beplantning placeret ovenpå en træplatform. 

Luftkvaliteten i domerne bliver målt, og samtidig vil udvalgte testpersoner gå rundt i området med  sensorer, som måler  luftforureningen. 

dome indvielse2Byrum med renere luft

"København er globalt en ren by, men alligevel er 1 ud af 10 for tidlige dødsfald relateret til luftforurening," fortalte Dorte Gastrup-Hansen, centerleder i Miljøpunkt Amager, da kuplerne blev indviet 17. august. Forskere, som Miljøpunkt Amager arbejder sammen med, er nu i stand til at dokumentere sammenhænge mellem luftforurening og sygdomme som diabetes og demens. 
"Vi kan ikke fjerne forureningen og bilerne lige nu og her, men vi kan tilbyde borgerne nogle byrum med bedre luftkvalitet," sagde Dorte Gastrup-Hansen. Brug alle byrum
Gehl Architects har udtænkt domerne og fundet placeringerne. For arkitekterne er vigtigt at projektet engagerer og inddrager beboerne. For eksempel fandt arkitekterne ud af, at i Ørestad City går næsten alle i Byparken, når de vil være ude. Og i langt mindre grad i lommeparkerne mellem ejendommene. 
"Der er jo også andre grønne rum som f.eks. Prismehaven. Det  bliver bare ikke brugt lige så meget. Vi vil gerne finde ud af, hvordan vi kan invitere folk til at bruge alle de forskellige byrum," sagde Louise Vogel Kielgast fra Gehl.


dome luftforureningLÆS OGSÅ: Nyt projekt i Ørestad skal minimere luftforurening

Midlertidigt projekt
Projektet er EU-støttet og bl.a. udført af Gehl Architects, og Grundejerforeningen Ørestad City lægger areal til. 
Projektet er også støttet af ICLEI Action Fund, og projektgruppen består af Gehl, Rasmus Reeh, BackScatter, Studio Profondo, Teknologisk Institut og AFA JCDecaux. Projektet er midlertidigt, men hvis det viser sig, at borgerne er glade for det, kan der være mulighed for at skalere det op, fortæller Dorte Grastrup-Hansen, centerleder i Miljøpunkt Amager.

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk