Cafékrise i Ørestad City

kulturdage sivegade 2013På et halvt år har to caféer i Ørestad City drejet nøglen om på grund af kundemangel. Ørestadbeboerne vil gerne have byliv og caféer. Men er vi for dovne til at bruge byens tilbud, når de endelig kommer?

"Hej alle. Habengut lukker fredag den 31. januar klokken 23 for good. Kom ned og tøm butikken for øl og møbler inden da. Mvh Martin."

Sådan stod der på Café Habenguts facebookside forleden. Caféen nåede kun at være åben i syv måneder, før indehaver Martin Hausner måtte sande, at der langt fra er nok kunder i Ørestad City, til at drive en café og ølbar. Han forsøgte sig også med middagsretter, men måtte i efteråret begynde at formindske åbningstiden.

"Vi har lavet rigtig meget kage, og vi har smidt rigtig meget kage ud!.... Vi har prøvet med brunch, morgenmad, aftensmad, kage m.m, men må bare se i øjnene, at der ikke er nok mennesker der kommer forbi til at køre sådan et køkken, og må erkende at der er en grund til at de andre forretningsdrivende, der har forsøgt sig, ikke har haft success herude. Jeg tror at hvis man som lokal gerne vil have en cafe i nærområdet, så må man støtte op om det der er, og ikke hele tiden ønske noget andet, uanset hvor mange gode ideer man selv har. Så kan det være at vi kan vokse os store, og blive det samlingssted som vi mener området har brug for. Så støt os hvis i ønsker et lokalt sted - også på hverdage!" skrev Martin Hausner på Habenguts facebookside i november måned.

Byens Bogcafé i Sejlhuset lukkede 1. december og var ude af lokalerne i Sejlhuset på Edvard Thomsens Vej. Og det samme var de mange aktiviteter, som forlagsdirektør og cafébestyrer Thomas Aagaard Skovmand havde sat igang siden åbningen i
i januar 2012. Han stod blandt andet bag Ørestadbogen ‘Slipset’, rundbold med bøger som bat, fællesspisning, oplæsninger, byggeprojekt med gamle bøger og intimkoncerter. Desuden blev caféen brugt af mange andre beboere til mødregrupper, foreninger mv. Årsagerne til at bogcaféen stoppede var en blanding af uenighed med udlejer, økonomi og placering.

”Vi kunne ikke blive enige med bestyrelsen i Sejlhuset (Den almene boligforening KAB, red.) om vilkårene for lejemålet fremover. Desuden har det vist sig at caféen ligger lidt ’gemt af vejen’. Vi havde brug for flere kunder for at få det til at løbe rundt,” siger Thomas Aagaard Skovmand. Han driver nu forlag og café i Byens Bogcafé i Istedgade på Vesterbro.

Thomas har 10. februar sendt denne uddybning:

"Byens Bogcafé åbnede i Ørestad som et popup-projekt med en lejeaftale på et halvt år. Den aftale blev forlænget af et par omgange, mens vi overvejede, om vi skulle forsøge at gøre stedet permanent. Vi endte med at finde ud af, at hverken beliggenhed eller lokalets udformning var optimal - og samtidig ville Sejlhuset heller ikke tilbyde permanent lejeaftale. Derfor sagde vi lokalet op.

Økonomien var okay - ud fra de præmisser stedet blev drevet på. Bogcaféen i Ørestad var tænkt som en kaffebar med kaffe, vand, kage og en let morgenmadsanretning. Jeg oplevede af og til folk, der havde brug for en mere traditionel café med varm mad og stor brunch. Sådan et sted var vi ikke. Der var mere fokus på bog end café."

Kritisk masse
I de senere år har flere restauratører knækket halsen på Ørestad City. Blandt de øvrige lukkede spisesteder og caféer er VISA Sushi, Foodshop 55 og Tasty Bagels.Men nye skyder samtidigt op. Rasoi, Cafe 8Tallet, Rambla og Sund Bid, for at nævne nogle af dem.

Nogle mener, at de lukkede cafeéer blot ikke har forstået at tilbyde de åbningstider, drikkevarer eller madretter, som passer til bydelsens kunder.

Men måske savner Ørestadbeboerne på én gang cafélivet, samtidig med at de svigter det. Som forholdsvis unge forældre har mange Ørestadbeboere travlt med job og småbørn, men minderne om det frie caféliv i København lever stadig.

Er det forklaringen på, at den reelle efterspørgsel efter cappuccino og udenlandsk øl er meget mindre end de mange gange, man hører Ørestadbeboerne sige, at 'Ørestad mangler byliv og caféer´?

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk