mandag 17 februar 2020

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

Genboer til Bellakvarteret er imod højhuse

bellakvarter debat 2310Genboerne til Bellakvarteret frygter et nyt højhusbyggeri på hjørnegrunden ved Ørestads Boulevard og C.F. Møllers Allé. Her vil lokalplanen tillade ét byggeri i op til 34 meters højde. Det vil ødelægge æstetikken og udsigten for de tre verdenskendte Bjarke Ingels byggerier, mener flere af beboerne i VM Bjerget og M-Huset

Tirsdag aften var omkring 50 beboere i Ørestad City mødt frem til debat om lokalplanen for det sydøstlige hjørne af Bella Center grunden. Her skal der i de næste fem år bygges 58.000 kvadratmeter boliger. Lokalplanen er netop nu i høring, og deltagerne på debatmødet fik en grundig orientering af bl.a. projektleder Anders Borg fra Københavns Kommune og arkitekt Rune Boserup fra arkitektfirmaet COBE.

Lokalplanen lægger op til at Bellakvarteret bliver en 'varieret og blandet bydel' med omkring 2500 boliger. I masterplanen for hele området er der planlagt rækkehuse, etageejendomme, lommeparker, parkeringshuse, butikker og caféer.

bellakvarter hoejdeIdeen om at udforme den øverste del af et højhus i en anden arkitektonisk stil ses her udført i Helsinki. Illustration fra lokalplanforslaget.I det sydøstligste område, som nu skal lokalplangodkendes, bygges der etageejendomme i 4-6 etagers højde, altså noget lavere end i resten af Ørestad City. Der vil komme såkaldte 'semi-private' gårdrum i stil med brokvartererne i Købehavn. Men enkelte steder i området gives der tilladelse til at bygge op til 11 etager eller 34 meter. Blandt andet på hjørnegrunden i krydset C.F. Møllers Allé og Ørestads Boulevard, og endnu et højhus kan bygges længere nordpå ved Bella Center metrostation. Den øverste del af disse bygninger skal dog have en anden arkitektonisk udformning end den underste del, så bygningen fremstår mere 'luftig'.

Under debatten på mødet handlede de fleste indlæg fra salen om netop denne hjørneejendom. og de fleste kritikere var beboere i VM-Bjerget eller M-Huset, på den anden side af Ørestads Boulevard og metroen.

"Den tager vores udsigt", sagde en deltager.

"Den tager lyset fra os", sagde en anden.

"Vi er flyttet hertil fra Gilleleje for halvandet år siden og elsker at bo i Ørestad. Nu skal vi have nye naboer på Bella Center grunden, og det er også godt. Men hvorfor vil man bygge de to store kasser ovenpå to bygninger, ud til Ørestads Boulevard? Tænker man ikke på, at de kommer til at skæmme Bjarke Ingels 3 fantastiske bygninger på den anden side? De to kasser vil give en fornemmelse af en mur, set ovre fra vores side," sagde Hanne, som bor i M-Huset.

bellakvarter gaderumBellakvarteret bliver tættere og lavere end kvarteret omkring Byparken. Men ud til Ørestads Boulevard kan der bygges to højere huse. Illustration fra lokalplanforslaget."Det er en stor del af luftrummet, der forsvinder med de to høje bygninger. Kvarteret bliver mere lukket. Det virker for massivt", sagde Maj Friis, beboer i M-Huset.

"Flyt dog det misfoster på hjørnegrunden. Det kan måske opføres længere nordpå, over for den kommende lethal. Der vil det ikke gøre så meget skade," sagde Steen Rønne, også en beboer på den anden side af gaden.

Arkitekt Rune Boserup fra COBE gjorde opmærksom på, at bygningshøjden i hele det sydøstlige Bellakvarter i forvejen bliver noget lavere end i resten af Ørestad City.

"Men for at skabe et grønt kvarter med gode opholdsrum, har vi valgt at lægge nogle af etagekvadratmeterne i to høje bygninger. Vi tror ikke at de vil skæmme Ørestad. Blandt andet fordi, at vi foreslår at den øverste del af bygningerne skal have en lettere og mere luftig karakter", sagde Runne Boserup.

Projektchef Anders Borg fra Københavns Kommune mindede om, at debatmødet netop var arrangeret for at få forskellige holdninger frem, og at det i sidste ende er en politisk beslutning, hvordan den endelige lokalplan kommer til at se ud. Høringsfristen for lokalplanforslaget er 16. februar. Der kan indgives høringssvar på www.blivhoert.kk.dk

 

 

Kultur:

Godt liv:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme

DEBAT: