mandag 30 november 2020

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

lokalavis for Ørestad og naboomrader                    BUSINESS

ITU i Ørestad Nord er med til at udvikle fremtidens undervandsrobot

undervandsrobotProfessor på IT-Universitetet, Andrzej Wasowski, skal i de næste fire år lede en uddannelse i undervandsrobotter, så de f.eks. kan bruges til forureningsbekæmpelse.

Undervandsrobotter kan skaber fantastiske muligheder for at udnytte de 70 procent af jordens overflade, som er dækket af hav, til f.eks. at producere mad på havbunden. Robotterne kan også løse opgaver som inspicering og vedligeholdelse af skibe og bekæmpelse af offshore olieudslip eller anden forurening. Det store potentiale i undervandsrobotternes kræver robuste og beslutningsdygtige robotter.
"Fjernstyring af en undervandsrobot på dybt vand er lige så vanskeligt som at kontrollere en robot på månen. Ved at bruge kunstig intelligens vil vores ph.d.-studerende bidrage til, at undervandsrobotter kan blive mere uafhængige, så brugerne kan drage fordel af øget effektivitet og sikkerhed. Vi vil udvikle nye metoder til at forbedre robotternes synsevne, bevægelse og kontrolmuligheder", siger Andrzej Wasowski, professor ved IT-universitetet i Ørestad Nord.
Han er projektkoordinator for det nye forskeruddannelsesprojekt REMARO. Frem mod 2024 skal der uddannes 15 europæiske eksperter inden for området. Projektet bliver finansieret af et europæisk ph.d.-uddannelsesprogram under EU's forskning- og innovationsflagskib, Horizon 2020. 13 europæiske universiteter og virksomheder er med i projektet, og 15 nye Ph.D.-studerende vil blive ansat i Danmark, Tyskland, Holland, Norge og Portugal med start i foråret 2021.

Robotter skal kunne træffe svære valg
Modsat mange af de robotter, som i dag bruges til f.eks. produktionen på fabrikkerne eller til rengøring i hjemmet, skal undervandsrobotterne kunne tackle mange forskellige udfordringer alene. Undervandsstrømme, ukendt vegetation og andet maritimt liv skaber vanskelige arbejdsvilkår, som skal overkommes i dybet, hvor der er begrænset sigtbarhed og muligheder for at kommunikere. Ved at udvikle teknologier baseret på machine learning og Artificial Intelligens (AI/kunstig intelligens), håber Andrzej Wasowski at skabe grundlag for, at fremtidens robotter kan træffe de rigtige beslutninger, som f.eks. at komme tilbage til basen for at oplade, før de løber tør for strøm.
Andrzej Wasowski fortæller at markedet for undervandsrobotter forventes at nå op på 5,7 mia. Euro allerede inden 2023. Europa har en stor maritim-økonomi, der spænder over mange ekspanderende sektorer såsom havenergi (havvind/havenergi), den maritime bioindustri (mad, farmaceutisk, kosmetik og energi produceret på fisk, alger og andre makro- og mikroorganismer), afsaltning af vand (til drikkevand), minedrift (ikke-fosilt) og byggeri under vand.
REMARO-projektet starter d. 1. december og afsluttes d. 30. november 2024. REMARO hjemmeside: http://www.remaro.eu.

(Kilde: IT-Universitetet, www.itu.dk)

Foto: SherpaUW er en undervandsrobot fra forskningscenteret DFKI - Robotics Innovation Center i Bremen i Tyskland. Foto: Thomas Frank, DFKI GmbH.

Godt liv:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme

DEBAT: