torsdag 9 juli 2020

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

bydelsavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 DEBAT

HOFOR og den grønne energi

andreas petersen web• HOFOR har fornylig købt vindmøllerne på Middelgrunden tilbage fra energiselskabet Ørsted. Det er ét positivt tegn på, at HOFOR tager målet om at levere grøn el alvorligt. I det mindste når det gælder vindenergi

Desværre forholder det sig helt anderledes med andre dele af HOFOR’s energiproduktion.

Ombygningen af Amagerværket er et skrækeksempel på hvor galt det kan gå, når energisektoren bevidstløst omstiller til såkaldt “grønne” energikilder. Det ombyggede Amagerværk, skal fra 2019 fyre med flis i stor stil i tillæg til træpiller. Amagerværket vil derfor angiveligt snart levere ren, grøn energi. Dette vil hjælpe København med at blive CO2-neutral i 2025, følge HOFOR.

Den “grønne” omstilling sker ved at kul erstattes af træbaseret biomasse. Naturligvis er det isoleret set positivt, at kullene sendes på pension. Verdens Skove er heller ikke modstander af at biomasse som flis i begrænset omfang bruges til energi. Men når HOFOR påstår, at det er klimavenligt, at indtil 600.000 kunders varmeforbrug i det 21. århundrede i et af verdens teknologisk mest avancerede lande, primært skal dækkes ved at brænde træ, er det helt ude i skoven.

Nu er der ingen tvivl om at det grønne image er en central del af Københavns selvforståelse. Ifølge kommunens klimaplan, skal byen allerede i 2025 være CO2-neutral. Dette mål er yderst ambitiøst, da hovedparten af faldet i CO2 skal komme på netop energiområdet. Når HOFOR erstatter kul med enorme mængder træ, der brændes for at give “CO2-neutral” energi, er selskabet helt på vildspor.

HOFOR bidrager til, at København bevæger sig længere væk fra målet om at blive en CO2-neutral storby i 2025.
I et klimaperspektiv er det nemlig et problem, at biomasse i form af flis og træpiller i stor skala afbrændes til energiformål. Når træ brændes til energi, udledes store mængder CO2 her og nu i størrelsesorden på linie med kul. Når træer fældes eller skovområder ryddes, der ellers var blevet stående, kun for at producere energitræ, så reduceres skovens evne til at lagre kulstof. Dette sker på et kritisk tidspunkt for klimaet.

At omstille til biomasse nu og her bliver ekstra problematisk, fordi den fortrænger klimaneutrale alternativer som vind- eller solenergi. Biomassen forsinker også at klimavenlige teknologier som varmepumper bliver indført.

Spørgsmålet er derfor, hvornår HOFOR vil levere reel, grøn energi til københavnerne?

Kultur:

Godt liv:

København:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme

DEBAT: