torsdag 2 april 2020

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

lokalavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 Godt liv

Er der en voksen til stede?

louise raaschou 4390KLUMME: Om ganske få dage vælter nogle-og-tyve 12-årige, præpubertære unger ind ad døren herhjemme. Entreen vil forsvinde i sko og støvler og jakker og handsker og cykelhjelme og små stoftasker, ingen kan finde senere. I fire timer vil huset være belejret af skrig og hvin og galopperen op og ned ad trappen. Der vil være riven i hår og skubben, muligvis også et par tårer

Drengene vil udelukkende kommunikere som det finske råbe-kor, mens pigernes instinktive behov for fnidder vil løfte den ikke-eksisterende bordplan op på FN-niveau. Mad- og kagerester på gulvet, slik nedjokket i tæppet, samt sodavand spildt i vindueskarmene er der jo bare slet ingen tvivl om. Alt i alt trygt og velkendt, når ældste søn holder fødselsdag for klassen.

Problemet er da også et helt andet: Nemlig den, der arrangerer festen. Faktisk har jeg måttet hive fat i hende og bede hende om at styre sig, når det gælder underholdningen. Bare en lille smule. Bare med et minimum af tanke på følgerne. Og jeg har lovet mig selv at prøve. Virkelig! Selv ældste pode har været efter mig siden flødeskumskampen i haven for to år siden. Her ville jeg gerne kunne skrive, at det var hans idé, fordi han er et barn og ikke tænker særlig langt. Det er så ikke sandt, og jeg syntes altså selv, at det var en fed idé! Det syntes de fleste af ungerne også, bortset fra et par stykker, der ikke gjorde. (Ok, måske var flødebollerne for meget. Måske ikke vildt rart at få tværet én med kokos ud i ansigtet) Til gengæld er pletterne på husmuren og havemøblerne næsten helt væk i dag.

Det er knægtens ret dyre vinterjakke også. For slet ikke at tale om hans yndlingshue. Faktisk måtte vi smide begge dele ud, fordi de selv efter fem ture vaskemaskinen stadig stank af sur mælk. Selv hunden ville ikke bruge jakken i sin kurv. Man skal åbenbart vaske tekstiler, der er gennemblødt af mejeriprodukter, med det samme og ikke tre-fire dage efter. Det anede jeg ikke. Jeg hørte i øvrigt aldrig noget fra de andre forældre omkring det, at deres unger kom hjem med hår og tøj helt stift af flødeskum.

Det kan der være to grunde til: A) de vidste godt, at man skal vaske tøjet med det samme og var derfor ikke nødsaget til at brænde hele vintergarderoben. Eller B) de vidste det heller ikke, og de hader mig. Jeg hælder nu mest til A.

I et forsøg på at holde lav profil til fødselsdagen sidste år, købte jeg så en piñata (hul papmachéfigur, man slår hul på, red.) og fyldte den med popcorn og små metalæsker; en æske til hver med et spor i skattejagten. Ret harmløst, piñata kan sagtens hænge i stuen, besluttede jeg.
Og jeg så for mig, hvordan børnene ville stå pænt i kø og få et, måske to slag, hver, før papdims ville revne, hvorefter popcorn og æsker ville dale pænt ned på gulvet i en bunke på det lille stykke plastik, jeg havde lagt til formålet. .

Hvorfor var der ikke en voksen til stede i planlægningen? Vedkommende kunne have opridset et helt andet og - ved jeg nu - langt mere sandsynligt scenarie: At børn ikke står pænt i kø og er stille, hvis de får lov til at slå løs på en ting, der hænger ned fra loftet. Indendørs. At åndssvage piñata-ting ikke revnede hurtigt, men holdt længere end man statistisk havde kunnet forudse med det resultat, at børn, der i forvejen ikke stod pænt i kø, blev som vilde hunde.

Og at popcorn og små metalæsker naturligvis ikke dalede som stille julesne, men fløj som projektiler gennem luften. Popcorn er ret harmløse i den forbindelse. Det er små metalæsker ikke. Heldigvis var ungerne snarrådige nok til at dukke sig. I hvert fald de fleste af dem.

I år har ældste pode forlangt at være med i planlægningen, og han har nedlagt veto mod ballondyr, forstå det hvem, der kan. Men måske var det heliumtanken, der bekymrede ham. Uanset hvad har jeg dog fået lov til at stå for ét indslag og tak for det min dreng. Jeg er helt oppe at køre over den musikquiz. . .

Kultur:

København:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme

DEBAT: