• Berit Christiansen, mor og professionsbachelor i ernæring
  • Godt liv

Kost til børn – store som små

madlavning_barnHvordan er du nu lige med kostanbefalingerne til mit barn?

 

Det kan være lidt svært at finde rundt i kostråd og anbefalinger engang imellem, og nogle (herhjemme mest farmand) kan frygte at deres barn ikke får nok mad. Men det vigtigste er jo at man kan se at de ser sunde ud, så kan det godt være at de ikke spiser så meget derhjemme efter institutionstid, men så er det sikkert fordi de har spist godt i løbet af dagen.

Men hvor meget mad er det nu lige, barnet skal have for at få den nødvendige energi? Her kan du se de anbefalede energimængder til børn fra 1-7 år:

Alder    /     Energibehov
1-3 år    /  355 Kj/kg
4-5 år (drenge)  /  330 Kj/kg
4-5 år (piger)   /  320 Kj/kg
6-7 år (drenge)  /  325 Kj/kg
6-7 år (piger)  /  320 Kj/kg

Energiindtaget pr. kg er faldende med alderen, men til gengæld er vægten stigende, så det samlet energiindtag vil naturligvis stige.
To børn på 3 år kan sagtens have et forskelligt energibehov, hvis der er stor forskel på deres vægt.

Hvor meget er  f.eks. 320 Kj egentlig? Her følger et forslag til en dagskost for en dreng på 4 år som vejer  ca. 17 kg. Hans energibehov vil være 5610 Kj eller 1335 kcal. 

Morgenmad
2 dl yoghurt naturel med friske  eller optøede bær (giv det evt. en tur i    blenderen) Kom en håndfuld rugfras på toppen.
Mellemmåltid
Skiveskåret frugt, evt. 1 æble eller pærer, 1 skive knækbrød med smøreost på

Frokost   
1 – 1½ skive rugbrød. Pålæg som fiskefrikadelle, makrel, tun, æg, skinke, kyllingepålæg eller andet magert. Server grøntsager til som cherrytomater, agurkestave, sugarsnaps, peberfrugt eller andet. Det er ok at bruge lidt mayo eller remoulade på brødet for at holde pålægget fast. Det er bedre end smør!

Mellemmåltid
1 skrive grovbrød eller grovbolle med smøreost og magert pålæg, eller evt. en smøreost med frugtsmag (Buko med ananas). Grøntsagsstave som gulerod eller peberfrugt og en hjemmelavet hummus som dyp. Der kan også serveres nogle grove grissinier hvis der er længe til aftensmad.

Aftensmad
Fuldkornsris, kylling, karrysovs. Lav evt. en sovs hvor kylling og grøntsager blandes ned i. Det kan være ærter, strimlet hvidkål, grønne bønner, blomkål eller andre favoritter. De fleste børn spiser til de er mætte, derfor er der ikke sat mængde på.

Mellemmåltid
Hvis aftensmaden er indtaget længe før sengetid, eller hvis appetitten ikke var så stor ved aftensmaden, kan der indsættes et mellemmåltid her. Det er ikke nødvendigt for alle. Det skal bestå af noget mættende som ikke indeholder sukker – evt. en riskiks, knækbrød eller en rugbrødsmad med magert pålæg eller sukkerfri marmelade.

Dette er bare nogle forslag som kan give en fornemmelse for hvor meget og hvor ofte barnet spiser.

I de fleste tilfælde indtager børnene jo ikke lige så store mængder mad hver hvert måltid som de voksne, derfor er det ikke unormalt at de er sultne imellem måltiderne, så husk mellemmåltiderne, selvom du ikke selv er sulten. Det skulle forhindre oversultne børn som pludselig bliver hysteriske.  Ved at være forberedt på mellemmåltiderne, forhindrer det også de hurtige og ofte usunde løsninger.

Voksne bør faktiske spise mindre ved hvert måltid, så de også har plads til et mellemmåltid, men mange spiser alt for store mængder til måltiderne. Det giver nogle store udsving i blodsukkeret, som kan skabe den sukkertrang der kan være så svær at modstå – både for store og små.

Berit Christiansen er Proffesionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i human ernæring. Hun bor i Ørestad City sammen med kæresten Martin og datteren Kaya på 2 år.

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk