torsdag 2 juli 2020

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

lokalavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 Godt liv

Kaffe - sundt eller usundt?

kaffeKan kaffe forebygge kræft? Kan man få hjertesygdomme af for meget kaffe? Eller kan man ligefrem blive skør af kaffe? Vi gennemgår nogle af myterne

 

Jeg ville egentlig have skrevet en artikel omkring kaffebønnen, for at finde ud af om den var sund eller usund. Men jeg er stødt på så mange forskellige påstande, at jeg ikke er kommet frem til et klart svar. I stedet vil jeg forsøge at gøre det mere overskueligt at finde frem til hvad der er sundt ved kaffe og hvad der er usundt. Så må det være op til den enkelte at afgøre om det er sundt eller usundt i dit tilfælde. 

De sunde facts
Et begrænset indtag af den mørke kaffedrik har faktisk rigtig mange gavnlige effekter. Som hovedregel hedder det max 3 kopper om dagen for at score den sundhedsgavnlige effekt, men som altid er der undtagelser.  Kaffe kan være med til at forebygge kræft. Det er især risikoen for kræft i tyktarm og endetarm der bliver reduceret ved et moderat kaffe indtag. Ny forskning viser også at kaffe hæmmer udviklingen af kræft i leveren, samt en mindre risiko for at udvikle kræft i æggestokkene, i munden og i halsen. Nogle forskere mener også at kvinder der er genetisk disponeret udvikling af brystkræft, kan nedsætte risikoen ved at drikke kaffe i moderate mængder.

Diabetes
En svensk undersøgelse har vist at personer med et stort kaffeforbrug har en nedsat risiko for at udvikle type 2-diabetes. 8000 deltog i undersøgelsen, og blev delt i mænd og kvinder. Resultatet for mændene viste at min 5 kopper kaffe om dagen, gav 55 % lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes, sammenlignet med mænd der drak max 2 kopper om dagen. Kvinder der drak min 5 kopper kaffe om dagen havde 73 % lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes, sammenlignet med dem der drak max 2 kopper dagligt. Konklusionen på denne undersøgelse blev altså at kaffe var medvirkende til at forbedre insulinfølsomheden, og dermed være forebyggende overfor type 2-diabetes.  Hvis man altså er i risikogruppen vel at mærke. 
AntioxidanterForskere har flere gange fremhævet antioxidanter som en af kaffens positive effekter. En af de vigtigste antioxidanter i kaffe hedder chlorogensyre, og skulle kunne beskytte mod kræft.  

kaffeNogen har godt af mere
Udover de mindst 5 kopper, som er gavnligt for at forebygge type 2-diabetes, er der andre grupper der også roligt kan forhøje deres kaffeindtag. Lider du af f.eks. astma eller bronkitis, er der undersøgelser der tyder på at du roligt kan tage et par kopper mere dagligt. Kaffen er nemlig med til at nedsætte antallet af anfald og kan gøre anfaldene mindre slemme. 

De usunde facts
Kogekaffe, hvor bønnerne koger sammen med vandet kan faktisk øge risikoen for hjerte-kar sygdomme. Hvis kaffen ikke filtreres opstår der for store mængder af stofferne kahweol og cafestol, der kan have en negativ indvirkning på kolesteroltallet. 

Kaffe kan gøre dit tosset
Jeg ved ikke hvor meget der skal lægges i denne historie – men synes alligevel at den skal med: En meget uheldig bivirkning af for meget kaffedrikkeri kan tilsyneladende give psykose-lignende symptomer. I en australsk undersøgelse blev 92 frivillige deltagere inviteret til en kæmpe kaffefest. Pludselig kunne alle de frivillige høre juleklassikeren ’White Christmas’. Problemet var bare at der kun blev spillet såkaldt hvid støj, som vi kender det fra ”sne” på tv. De fik fortalt at der måske var bidder af ’White Christ-mas’ i støjen, og hvis de kunne høre det, skulle de trykke på en knap. Men det var selvfølgelig løgn, sangen var ikke en del af støjen, men de kaffedrikkende frivillige havde så højt et stressniveau og et højt koffeinindhold i kroppen, at  de troede de hørte sangen. Så ifølge denne historie kan for meget kaffe altså få dig til at høre ting, der ikke i virkeligheden eksisterer. 

Kaffe og kage
Sort kaffe kan være slankende da det øger stofskiftet. Det er dog ikke sådan at kiloene rasler af, da kroppen hurtig vænner sig til koffeinindtaget, hvis kaffen drikkes regelmæssigt. Når der hygges med en kop kaffe, får vi også en øget lyst til noget sødt, deraf kaffe og kage, som jo næsten er det uadskillelige par. Det er den bitre smag fra kaffe der giver lysten til noget sødt ved siden af. 

Når kaffe er skidt
Det er ikke korrekt at kaffe giver mavesår. Men er du en af dem der har tendens til mavesår, øget mavesyre eller sure opstød, kan kaffen forværre symptomerne, fordi kaffen stimulerer dannelsen af mavesyre og af pepsin, som er de vigtigste enzymer i fordøjelsessystemet. Uheldige symptomer som kaffe kan være medvirkende til kan bl.a. være let kvalme, rystende hænde, let koldsved, rastløshed og irritabilitet. Nogle har haft symptomerne så længe at de har vænnet sig til dem, og efterhånden opfatter det som en normal tilstand. 

Stress og luft i tarmen
Store mængder af koffein for også kroppen til at producere mere af stress- og kamphormonet adrenalin. Det kan også bidrage til rumlen og luft i tarmene og på sigt give ubalance i fordøjelsen.  

Konklusion?
Det var noget af en jungle af komme igennem alle disse undersøgelser omkring kaffe og alle de positive og negative virkninger ved det. I slutningen af min research fandt jeg nogle artikler, hvor forskere påstod at de gavnlige effekter ikke har noget med koffein at gøre, da mange af de nyttige sundhedseffekter også er set hos dem der drikker den koffein-fri udgave. Men de påstande vil jeg ikke kommer yderligere ind på denne gang!

Kultur:

Godt liv:

København:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme

DEBAT: