torsdag 2 juli 2020

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

lokalavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 Godt liv

Efterårets guld: Rodfrugter

pastinak350Så er det blevet efterår igen. Og med efterår synes jeg der følger så mange sunde lækkerier med. To af mine klare favoritter er rodfrugter og kål

Rodfrugter og kål er sunde, billige og mættende  råvarer, der er fulde af smag og fibre. Og så er variationsmulighederne næste uendelige.  Jeg har udvalgt dem som er mine klare favoritter, og som er forholdsvis nemme at få fat på. Så er det bare op til fantasien at få dem inddraget i madlavningen, hvad enten de er rå eller tilberedte.  


Rødbede
Rødbeden har en flot farve som stammer fra et rødt pigment som hedder beta-cyanin. Smagen er sødlig, men samtidig lidt fad og jordet. Krydring er derfor vigtig for at få den optimale smag. Anvendelsesmulighederne er de samme som gælder for andre rodfrugter, men husk at denne rodfrugt afgiver rød farve. Det gælder også ved tilberedning, så jeg plejer at forsyne mig med et lilla skærebræt fra Ikea (købt til lejligheden) og et par plastikhandsker. Rødbeden blev tidligere dyrket som lægeurt og brugt mod jernmangel og infektioner. Den er da også rig på jern i letoptagelig form, B- og C-vitamin samt kalium. Rødbeder har også et højt indhold af nitrat, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen at børn under et halvt år ikke får mos med rødbeder. 

For alle de nævnte rodfrugter gælder at holdbarheden forlænges ved kølig opbevaring. Vi har overdækket altan, og jeg plejer at have en pose eller kasse stående derude med rodfrugterne i. 

Jordskokker
Hvis jordskokkerne er nyopgravede, kan de spises med skræl. Dog skal de børstes først.Den rå jordskok smager sødt og nøddeagtigt og er knasende sprød. Kan f.eks. bruges i en salat i papirtynde skiver med æbler og nødder. Tilberedt jordskok er mild og får en sød og jordagtig smag. De er gode at komme i supper, pureer og mos. Noget med  syrlig smag er en god kontrast til den søde jordskok, så supplér gerne med citron, eddike eller frugt.  Jordskokken har et højt indhold af C- og K-vitamin.

pastinak350Pastinak
Pastinak kan anvendes i supper, som mos, bagt i ovnen, glaseret med honning, tyndskåret i wok-retter eller revet i en salat. Smagen er sød og nøddeagtig. Pastinakken indeholder B-, C- og E-vitaminer, samt folat, jern, zink og kalcium.

Persillerod
Persilleroden minder i udseende meget om pastinakken. Men smagen er mindre sød. Anvendelsesmulighederne er de samme. Persilleroden har et højt indhold af folat, som er specielt vigtigt for proteindannelsen, for de røde blodlegemer og et must for gravide, samt C- og E-vitamin.

Hvidkål (rødkål)
Kan anvendes rå, dampet, sauteret eller kogt. Bruges i retter som kåldolmere, stuvet hvidkål, coleslaw eller i wokretter. Personligt bruger jeg også meget finthakket hvidkål i frikadellefarsen. En anden af mine favoritter er rå hvidkål fint snittet i en olie/eddike dressing med appelsinsaft og appelsin-fileter fordelt i kålen. Den bliver bedst, hvis den får lov at stå og trækket et stykke tid. Min datter elsker den knasende fornemmelse, som den rå hvidkål har. Kål indeholder overvejende kulhydrater, masser af kostfibre, lidt protein og intet fedt. Kål skal opbevares i en plastikpose i køleskabet.

Kultur:

Godt liv:

København:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme

DEBAT: