mandag 13 juli 2020

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

lokalavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 Godt liv

Ny sommerfugl yngler i Pinseskoven

FÆLLEDEN NU: Varmere klima bringer flotte sommerfugle til landet. Danske arter mangler derimod levesteder apatura_ilia

• Det kan godt være at det regner meget, men det danske klima bliver varmere, og det lokker nye dyrearter til Danmark sydfra. Således har Pinseskoven på Kalvebod Fælled fået nye beboere. Her har den  metalblå, orangeplettede sommerfugl ’Apatura Ilia’ slået sig ned permanent. 

Iliaen i Pinseskoven er formentlig blevet blæst til Danmark over Østersøen fra Polen af heftig søndenvind.

Naturstyrelsen i hovedstaden har netop anerkendt den som en ny art i Danmark, fordi der både er hanner og hunner, som tilsyneladende allerede yngler.

Det er især de højere temperaturer om natten og i vinterhalvåret, der har betydning for om Sydeuropas sommerfugle tør rejse nordpå permanent.

”Danmark vil gradvist se flere sydlige arter, der har nemt ved at flytte sig, herunder sommerfugle,” siger Jens-Christian Svenning, professor i biologi på Aarhus Universitet, til politiken.dk.

LÆS: 'Havørnen er også på fælleden'

Dansk natur nedpløjet
Ifølge eksperterne vil vi sandsynligvis også snart kunne se den grøn-blå-gule kejserguldsmed og en del andre farvestrålende sommerfugle.

Men indvandringen opvejer næppe nedgangen i antallet af danske sommerfugle. I årene 2007-2010 gav VK-regeringen landbruget fripas til at opdyrke 1.320 kvadratkilometer brakarealer ned. Det svarer til næsten 12 procent af det samlede naturareal – eller Bornholm, Langeland, Als og Læsø tilsammen. 

Nedpløjningen af faunaen har ifølge eksperter betydet, at mange danske dagsommerfugle nu er uddøde eller blevet meget sjældne.

Kultur:

Godt liv:

København:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme

DEBAT: