torsdag 2 juli 2020

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

lokalavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 Godt liv

Hun har løbet 500 km i blinde

 

susanne_laustsen_parkrun02
Foto: Malene Dissing
Blindhed har ikke fået Susanne Laustsen fra Amager til at stille løbeskoene. Hun har netop gennemført sit Parkrun nummer 100 på Amager Fælled. Lørdag 15. september modtog Susanne Laustsen og hendes mand Kim Laustsen den sorte t-shirt og løbejakke med et påtrykt nummer 100 i sølv, som gives til løbere der har gennemført imponerende 100 parkruns

 

Der er tradition for at belønne trofaste Parkrun-løbere med en t-shirt, når de runder henholdsvis 50 og 100 gennemførte løb. Indtil videre har løbsleder på Amager Fælled Henrik Poulsen uddelt 33 tshirts til løbere, der har gennemført 50 Parkruns.  Susanne og Kim var femte og sjette løber som nåede de 100 løb.

Ægteparret har løbet alle turene sammen – Susanne er nemlig blind og derfor afhængig af, at Kim guider hende sikkert rundt på ruten, der på Amager Fælled er 2,5 km lang og skal gennemløbes to gange før et Parkrun er gennemført.

For Susanne er det en svær rute med mange sving og flere huller midt på grusstierne, der afhængigt af vejret kan være godt fyldte med vand. Men efter 100 løb kender hun turen ret godt , og kan slet ikke undvære den ugentlige Parkrun.

- Det er virkelig fedt at komme over til Parkrun. Vi bliver kun væk, hvis vi er ude at rejse eller har et vigtig løb om søndagen. Det hele fungerer altid upåklageligt og det er et imponerende arbejde, de frivillige laver, fortæller Susanne.

Hun fremhæver, at det sociale fylder meget til Parkrun. Der er mange gengangere blandt løberne, så løberne lærer hinanden at kende, og der bliver altid taget godt imod nye løbere.

- Snakken går, fordi vi har fælles interesser. Og det er altid sjovt at komme ud at løbe med andre mennesker og få gode oplevelser. Det er rigtigt godt, siger Susanne med smil i stemmen.

Hende alle vil slå

Selvom Susanne Laustsen lægger vægt på det sociale ved Parkrun, så kan hun ikke komme uden om, at der for en del af deltagerne – også hende selv- er et konkurrenceelement i løbet. Enten løber man mod sig selv eller mod de andre løbere. Susanne Laustsen er oftest hurtigste kvinde på Amager Fælled - og på grund af hendes handicap, der synliggøres med en neonfarvet vest – er hun meget synlig for de andre løbere. Og derfor er der også mange mænd, der bruger hende som hare for at opnå gode tider.

susanne_laustsen_parkrun03

- Der er mange, der gerne vil løbe hurtigere end mig. De kan ikke lide at blive slået af en blind. Det synes jeg bare er sjovt, fordi de kommer over og taler om det bagefter. Jeg bryder mig ikke om, at folk løber ved siden af mig, men foran og bagved er fint. Og vi oplever tit, at folk ligger lige bag ved os hele vejen og bliver trukket med i vores tempo og så løber fra os til sidst. Det er okay – jeg løber ikke for at slå andre, men jeg løber mod mig selv hver gang, fortæller den blinde hurtigløber.

Alligevel indrømmer hun, at hun kan bruge en halv lørdag foran computeren efter løbet. Alle resultater bliver nemlig hurtigt oploadet til nettet, hvor hun via talesyntese kan læse med.

- Jeg er bidt af det. Det er lir, men jeg skal lige have det hele med og se, hvordan det er gået de andre.

I hendes jubilæumsløb blev Susanne for en gang skyld ”kun” nummer to blandt kvinderne med en tid på 21:40. Bedste kvinde løb på dagen i tiden 21 minutter og 11 sekunder, mens hurtigste mand kom i mål efter 17 minutter og 57 sekunder.

Parkrun gav mod på mere

Susanne, der er 52 år, mistede synet for otte år siden som følge af en ødelagt synsnerve. Hun har løbet i 20 år, og synshandicappet har aldrig fået hende til at sætte løbeskoene fra sig. Men hendes løb har ændret sig.

LÆS OGSÅ: BLIND LØBER VANDT PRIS

Da hun var seende løb hun mange motionsløb og præsterede tider, som de fleste kun kan drømme om. Blandt andet har hun løbet maraton på 3 timer og 10 minutter og en 10 km tæt på de 40 minutter. Men da synet forsvandt, mistede hun også modet på at løbe i arrangerede løb. Der var for mange løbere omkring hende, syntes hun.

Men da hun hørte om Parkrun fik hun lyst til at prøve igen, og de gode oplevelser på Amager Fælled har givet hende blod på tanden til mere.

- Parkrun har fået mig på banen igen. Stemningen er god, og det er en fed motivation at få tider og på den måde få testet formen.  Faktisk kan man sige, at Parkrun har givet mit løb liv igen, slår Susanne Laustsen fast.

Så nu løber hun også Tårnbyløbet og Nykreditløbet, der er lokale løb på Amager, men også til Eremitageløbet er hun tilbage som deltager. Og i august løb hun maraton til Challenge Copenhagen på et stafethold bestående af blinde.

susanne_laustsen_parkrun01FAKTA: Sådan løber Susanne

Susanne Laustsen løber altid med guide – oftest hendes mand Kim Laustsen, der har været ved hendes side ved alle 100 Parkruns. Guiden har et bælte om livet, som der er sat en stor elastik i. Den har Susanne fat i, så hun kan mærke guidens bevægelser. Derudover får hun meldinger fra guiden, hvis underlaget ændrer sig og om ruten går op, ned, til højre eller venstre. Men højre er ikke bare højre, da et sving både kan være 90 grader og 45 grader. Så det er vigtigt at Susanne løber med en guide, som hun føler sig helt tryg ved. Susanne Laustsen løber altid i en neonfarvet vest, hvor der står, at hun er blind, så løberne omkring hende kan tage hensyn.

FAKTA om Parkrun:

Parkrun er et gratis fem kilometer løb med tidtagning, der afholdes hver lørdag kl. 9. Løbet er for løbere på alle niveauer. Frivillige kræfter står bag. Amager Fælled Parkrun er det første danske Parkrun, og der er nu løbet 175 Parkruns på Amager Fælled – 175 lørdage uden afbrydelse. Der er nu otte Parkruns i Danmark. Parkrun begyndte i England. Læs mere på www.parkrun.dk/amager eller find Amager Fælled parkrun på Facebook.

Foto: Malene Dissing

Kultur:

Godt liv:

København:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme

DEBAT: