‘Jeg savner en løbetur på fælleden’

torbjoern c pedersenTorbjørn C. Pedersen har lejet sin bolig i 8Tallet ud i nogle år. Imens han besøger alle 203 lande i verden - uden at rejse med fly. Rekordforsøget med titlen “Once Upon a Saga” har været igang i et år og følges af tusinder på de sociale medier. Vi har interviewet Torbjørn via mail fra Florianopolis, Brasilien. Han drømmer om at tage en løbetur på Kalvebod Fælled, når han kommer hjem til Ørestad engang i 2017

Torbjørn skriver til os fra Florianopolis i Brasilien. Brasilien er land nummer 59 som han har besøgt siden han forlod Ørestad og Danmark 10. oktober 2013. Han regner med at det vil tage fire år at besøge alle 203 lande i verden, uden at flyve.
”Når jeg har taget de sidste 3 sydamerikanske lande så skal jeg igang med de 13 karibiske. Derefter skal jeg med skib over atlanten for 2. gang, hvorefter jeg starter på de 54 lande, der udgør Afrika. Men jul og nytår bliver nok på en af de karibiske øer,” skriver Torbjørn.

torbjoern map 06Hvordan kom du på din ide?
”Jeg blev inspireret af en artikel, som min far sendte et link til. Det handlede om en mand som havde været ”det første menneske som havde besøgt alle verdens lande uden at flyve”. DMen det viste sig at han faktisk havde fløjet mere end 6 gange samt besøgt 7 lande i Europa på en enkelt dag, og kun tilbragt 30 sekunder ved grænsen i Nordkorea. Jeg ville gøre det ordentlig, og følge tre regler: 1) Absolut ingen fly. 2) Mindst 24 timer i alle lande. 3) Ingen returrejse til Danmark før efter det sidste land.
”Men hvorfor?”
Hvis det lykkes, har jeg gjort noget helt unikt. Man skulle ikke tro, at der var nogen rekorder tilbage at slå. Men der findes mindre end 100 mennesker, som har besøgt alle verdens lande. Og ingen har endu gjort det uden at stige ombord på et fly. Til sammenligning er Mount Everest blevet besteget mere end 5.000 gange.”

torbjoern tall 01Du vil være væk i flere år. Hvordan reagerede dine nærmeste på beslutningen?
”Min kæreste blev skuffet. Det forstår jeg godt. Men hun er idag en fantastisk støtte og inspirationskilde for mig. Selv om hun er stolt på mine vegne, ville hun helt sikkert helst have mig derhjemme. Men hun vil ikke stå imellem mig og projektet.
Min far mente at jeg ødelagde min karriere, som igennem mange år har haft en pæn udvikling. Jeg skulle have fat i de gode argumenter før han kunne se lyset. Idag er han en meget stolt far”.
”Jeg er 35 år gammel. De fleste af mine venner er sat med børn, bil, job, kat, hund og klaver. De stirrede selvfølgelig på mig med øjne der sagde: ’Hvorfor får du ikke bare nogle børn?’
Jeg tror at de fleste blot ventede på at det ville gå over. I den fase, hvor jeg først spredte ideen om dette eventyr var der faktisk kun én som gik imod strømmen. Hun sagde til mig: ”det der...det kan du helt sikkert få sponsoreret”. Men i dag kan jeg tydeligt mærke opbakningen fra alle mine venner.”

Vil du også besøge lande i Afrika og Mellemøsten, som Udenrigsministeriet frafråder, at man rejser til?
Absolut! Men det er klart at jeg må tage ekstra forholdsregler. Jeg er gammel soldat samt goodwill ambassadør for Dansk Røde Kors. Det sidste giver mig loyale kontakter i mange lande. Desuden er jeg vant til arbejdsopgaver i barske lande, så jeg har en ide om hvad jeg skal kigge efter. Sidst men ikke mindst, er jeg overbevist om at selv de ’farligste’ lande også har sine stille stunder og sin andel af gode velmenende mennesker. Det skal nok gå”.
”OK, jeg kommer sandsynligvis ikke til at diskutere politik eller religion i f.eks. Libyen. Snakken falder formentligt på fodbold, familielivet, vejret og arbejde”.
”Det er jo netop det, som er fantastisk. At jeg kan vise andre at verden primært består af gode, venlige, hjælpsomme, nysgerrige mennesker. ”

torbjoern shaman 03Hvordan er det anderledes at rejse jorden rundt uden fly?
”Man kommer lettere i kontakt med folk på tog, busser og både. Jeg er ofte gået ombord uden at kende nogen, og ankommet til en ny destination med en masse god råd og til tider også er personlig guide. Desuden ser jeg de landskaber jeg rejser igennem, og får en fornemmelse for hvor jeg er. Jeg ser åbne vider blive til bjerge og ørken blive til hav. Man får sjælen med sig”.

Har det været det hele værd, indtil nu?
”Absolut. Det er overvældende at rejse ud i verden på denne måde og se kontrasten i hvordan vi opfatter verden, og hvordan den virkelig er. Der er ingen tvivl om at verden bærer på dårligdom. Men det indebærer måske højst 3-400 millioner mennesker. Jo, det er mange mennesker, men vi må ikke glemme resten af de 7 milliarder mennesker vi lever sammen med. Forældre verden over ønsker det bedste for deres børn. Børnene skal have rent tøj, god mad, god skole, gode venner og de bedste vilkår. Det ændrer sig ikke. Hvis man kan indse det, så kan man mødes med mennesker i øjenhøjde over hele verden”.

Hvad savner du mest fra dit liv i Danmark?
”Det kan lyde tosset men jeg savner ofte at løbe en tur i Kalvebod Fælled. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg ser i glimt nogle af de stier jeg er løbet af, eller nogle af de lysegrønne blade over mig, farverne først på foråret.
Jeg savner selvfølgelig også at at kunne mødes med hvem jeg vil, og jeg savner at kunne sove i den samme seng i mere end nogle få nætter.”

torbjoern portrait 04Hvad savner nu mindst?
”Jeg savner ikke den del af mig selv, der i metroen ikke har overskud til at sige hej til en fremmed og starte en samtale. Jeg ved godt at jeg herude i verden er anderledes og interessant for andre. Men der er unægteligt en tendens i Danmark til at mobiltelefonen er mere interessant end den man sidder ved siden af”.

Hvornår flyttede du til 8Tallet?
Jeg købte en lejlighed i 8Tallet i 2012. Der var mange årsager. Logistikken var vigtig og i 8Tallet er jeg 300 meter fra metroen, få minutter fra motorvej, lufthavn og  jernbane. Jeg har køer, ænder, dådyr, birketræer, store åbne vider og havet lige uden for døren. Jeg blev advaret om at jeg skulle bo på en byggeplads i mange år. Men det er også et sted hvor der sker noget, og hvor man kan have medindflydelse. For mig er Ørestad Københavns mest spændende bydel. Jeg holder øje med byen og der er nogle stærke konkurrenter. Men Ørestad er min vinder. så jeg har fremlejet min lejlighed til et ægtepar fra England som jeg har stor tiltro til. Hvis alt går vel så bliver de boende i den, indtil jeg kommer hjem.”

Og hvornår kommer du så hjem?
”Med udgangspunkt i 203 lande, har jeg afsat  7 dage pr. land. Det giver 4 år i alt. En måned i hvert land ville så give en rejse på 16 år. Det er en stående joke, at min kæreste nok ikke venter på mig i 16 år. Så jeg skynder mig! Og satser på at være færdig på mindre end 4 år. Det første år er næsten gået. Så jeg håber at stå på dansk jord igen sidst i 2017. Det bliver spændende om jeg kan genkende Ørestad til den tid!

ILDSJÆLE

FØLG ARTIKELSERIEN I ØRESTAD AVIS, HVOR VI TALER MED LOKALE ILDSJÆLE I ØRESTAD. MENNESKER, SOM ER FALDET I GRYDEN SOM BARN, OG SOM BRUGER DERES EKSTRA ENERGI PÅ PROJEKTER, FORRETNINGER ELLER FORENINGER I ØRESTAD OG NABOOMRÅDER.  ELLER SOM REJSER JORDEN RUNDT UDEN AT FLYVE.
VI SKREV 6. SEPTEMBER OM MADS MADSEN, SKOVHJÆLPERNE. 20. SEPTEMBER: INAM ASHRAF.

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk