lørdag 23 juni 2018

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

lokalavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 Godt liv

Sensommerens mørke bær med mørk chokolade

opskrift cannelesEn sensommeropskrift fra Rasmus Kofoed Christensen

• Den danske sommer har bestemt ikke været med os i år, så jeg synes vi skal have lidt bitter sommer på menuen. Mørke bær og mørk chokolade er et klassisk makkerpar, hvor kombinationen af sødme, syre og bitterhed får de fleste smagsløg til at danse. Med lidt sprødhed fra cannelés og lidt fedme fra creme fraiche, nærmer vi os den perfekte lette dessert eller snack til kaffebordet.
Solbær er et af mine absolut yndlingsbær, ikke nok med at bærret indeholder utroligt mange vitaminer, kalcium og jern, så smager det også fuldstændigt fantastisk. Solbær er gode både som saft, te og ikke mindst som solbærvin.

Kompotten i opskriften er også rigtig god til morgenmad, som tilbehør til skyr med granola eller på havregrynene.

En cannelé er et lille stykke fransk bagværk tilsat rom og vanilje. Udenpå har den en sprød og karamelliseret skorpe og indeni er den blød og cremet. Den har form, som en lille tværstribet cylinder, som er omtrent 5 cm høj med en lille fordybning i toppen. Cannelés stammer oprindeligt fra vinbyen Bordeaux i Frankrig. Min udgave er tilsat chokolade, som jeg syntes gør den endnu bedre. Bitterheden fra chokoladen går rigtigt fint sammen med solbærkompotten i opskriften.

Cannelés-forme kan købes forskellige steder på nettet f.eks. hos Kunst og Køkkentøj eller HW Larsen. De er en god investering, hvis man vil imponere sine gæster med et lille stykke sødt til kaffen eller en dessert ud over det sædvanlige.

Varme og sprøde chokolade-cannelés med solbærkompot og creme fraiche
Opskriften er til 4-6 personer

Ingredienser til Cannelés:
500 ml sødmælk
2 vaniljestænger
150 g smør (+ lidt til at smøre cannelés-formene)
200 g god mørk chokolade (60-65%)
450 g flormelis (+ lidt til pynt)
15 g kakaopulver
250 g hele æg
80 g æggeblommer
40 g mørk rom

Cannelés:
Flæk vaniljestængerne med en kniv og skrab vaniljekornene ud. Hak derefter chokoladen fint. Kog mælk, smør og vaniljekorn op og hæld blandingen over den hakkede chokolade. Pisk til massen er homogen (har en glat og samlet konsistens).
Bland flormelis, kakaopulver og mel og tilsæt hele æg og æggeblommer til endnu en homogen masse. De to masser blandes med en håndmikser til en samlet dej.
Dejen kan virke meget tynd, men det er helt normalt. Det er vigtigt at den er helt homogen og ikke indeholder nogle klumper.

Forvarm ovnen til 185 grader og smør cannelés-formene med smør. Fyld formene så dejen er en halv centimeter fra kanten og bag dem i 35-40 minutter. Når de er bagt, vendes de ud af formene. Konsistensen skal være svampet i midten, men ikke flydende. De er bedst, når de serveres varme, men de kan sagtens laves på forhånd, og lunes kort inden servering (2-3 minutter på 150 grader).

Ingredienser til solbærkompot:
400 g solbær (skyllede og ordnede)
1 vaniljestang
1 stjerneanis
1 stk. citron
1½ dl vand  
150 g rørsukker
5 g pektin

Solbærkompot:
Flæk vaniljestangen med en kniv og kom solbær, sukker, vand og stjerneanis i en gryde sammen med vaniljestangen. Bring blandingen til kogepunktet, hvorefter der skrues ned på lavt blus. Halver en citron og tilsæt den sammen med pektin. Lad det simre i ca. 10 minutter. Når kompotten er klar sættes den på køl, så den er klar til servering.

Anretning: De lune cannelés drysses med lidt flormelis, og serveres med kølig solbærkompot og lidt iskold cremefraiche.

rasmus kofoed christensenKok Rasmus Kofoed Christensen bor i Ørestad. Han er med på Det Danske Kokkelandshold og Bronzevinder ved OL 2016 (varmt køkken), Bronzevinder ved Årets Kok 2016. Han har deltaget i utallige andre konkurrencer og arbejdet på nogle af Danmarks bedste restauranter. Lige nu arbejder Rasmus for Højborg x Kofoed (HØKO I/S) i et socialt madprojekt i Københavns Kommune.
Instagram: @rasmuscowfoot

Godt liv:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme

euronews