onsdag 23 januar 2019

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

lokalavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 Godt liv

Gråand til Mortens Aften, v. Rasmus Kofoed Christensen

opskrift mortens aften graaandDer er tradition for, at vi i Danmark, spiser and eller gås, den 10. november. Det gør vi for at fejre mindet om Martin af Tours, som gemte sig blandt gæs for at undgå at blive biskop. Vi kalder dette ’Mortens Aften’

Jeg har valgt at servere Gråand til min Mortens Aften. Gråænder er blandt de største svømmeænder og er en almindelig ynglefugl i Danmark. Jagttiden for gråænder ligger fra 1 September til 31 December (31 Januar ved havet). Man bør altid være opmærksom på, at der i alt vildt kan forekomme hagl.

De gråænder, man kan købe hos fiskehandleren, som sjovt nok er det sted med størst udvalg af fuglevildt, vejer ca. 1200 gram, og med det rette tilbehør er der nok til 4 personer. Vil man være helt sikker skal man købe 2.

Man bør dele gråanden op i bryst og lår, da disse skal have meget forskellig tilberedning. Brysterne skal efter min mening rosa steges og lårende skal confiteres (altså tilberedes i fedt) . Det gælder alt fuglevildt.

Hvis man vil være helt sikker på sin stegning, kan man med fordel anvende et stegetermometer. For steger man vildt for meget, smager det af jern og bliver tørt.

Min opskrift er ikke en klassisk med sovs og surt, men en lidt lettere og anderledes måde, som jeg personligt foretrækker. Velbekomme!


Rosa-stegt Gråand med stegte kartofler, confiteret lår og rødkålssalat med appelsin og hasselnødder 
Opskriften er til 2-4 personer

Gråand:
1stk. Gråand
1 bundt Rosmarin
1 bundt Timian
1stk. Æble
200gr. Klaret smør eller andefedt
Peber
Salt
Stegetermometer

Lår: Start med at skære lårene af gråanden. Drys dem med rigeligt salt og sæt dem i køleskabet. Jo længere tid de står, jo bedre. Det kan sagtens gøres dagen før. Børst det resterende salt af og kom dem i en gryde med klaret smør/andefedt med lidt af resterne af krydderurterne og peber. Her skal de simre i 2-3 timer og så er de klar. Man kan med fordel lige stege dem på en pande igen lige inden servering, så bliver lårene helt sprøde.
Bryst: Skyl krydderurterne, og del æblet i 6 både og fyld dette i andeskroget. (Gem en lille smule af krydderurterne til lår) Vi fylder anden dette for at forhindre den hårde varme at suse lige igennem fuglen og gøre den tør. Kom gråanden i et ildfast fad og sæt den i en forvarmet ovn på 150 grader. Når stege termometeret viser 58 grader, tag anden ud og lad den trække ca. 8 minutter. Skær brysterne fra skroget og servér straks. Stegeskyen anvendes, som ”sauce”.

Rødkålssalat med appelsin og hasselnødder:
½  stk. Rødkål ( Gem den anden halvdel )
50gr. Balsamico
40gr. Honning
100gr. hasselnødder (uden hinder)
2stk. Appelsiner
Salt

Snit rødkålen fint og giv den et lille drys salt. Varm balsamico og honning op så det kommer på kogepunktet. Hæld den varme sur-søde sirup over den finsnittede kål og vend det godt rundt.
Hasselnødderne skal i ovnen 8 minutter ved 150 grader, eller til de er gyldne. Når de er afkølet hakkes de groft og gemmes til at drysse over den færdige salat.
Appelsinerne skrælles og skæres ud i både med så lidt af det hvide på som overhovedet muligt. Vil man hellere skære appelsinen ud i små stykker, eller halve ringe kan man også sagtens det.
Appelsinstykkerne vendes i den let syltede rødkål og salaten drysses med grofthakkede hasselnødder og så er salaten klar til servering.

Ristede kartofler:
800 gr. små kartofler
1 bundt Rosmarin
1stk. Citron
½ dl. Olivenolie
Salt
Peber

Halvér kartoflerne og kom dem i et ildfast fad. Skyld rosmarinen og kom et par stængler ved. Skyl og del citronen i 6-8stykker (med skræl) og kom ved kartofler. Vend det hele med olivenolien og krydr med salt og peber. Kartoflerne kommes i forvarmet ovn 160-180 grader (varmluft) i ca. 20-25 minutter, til de er møre og gyldne.

Opskrift af:
Rasmus Kofoed Christensen
Instagram: @rasmuscowfoot
HØKO I/S & Københavns Kommune

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme