torsdag 6 august 2020

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

lokalavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 Godt liv

Thomas holder øje med Naturpark Amagers fugleliv

thomas hellesen ornitologDa Thomas Hellesen flyttede fra Nørrebro til Ørestad for cirka 5 år siden, var fuglelivet i Naturpark Amager blandt de allervigtigste trækplastre for ham.

I dag er han en del af en 'caretakergruppe' som systematisk holder øje med fuglelivet og dets udvikling på Kalvebod Fælled. Gruppen består af seks frivillige fuglekiggere, der laver daglige observationer og optællinger, og er i dialog med Naturstyrelsen om, hvordan man kan give fuglene optimale forhold. Som da man etablerede engsøerne ved Villahøj på Svenskeholmvej, forklarer Thomas Hellesen:
"Indenfor meget kort tid kunne man se hvordan det eksploderede med fugle derude," fortæller Thomas, inden vi bliver afbrudt af en overflyvende fiskeørn, der dovent glider videre mod vest.

Havørn og tinksmede
Vi er stået tidligt op og er taget med den geografuddannede ornitolog på observationstur til et af fugletårnene syd for Klydesøen. Der dukker konstant spændende fugle op.
Havørnen sidder og holder øje med os fra sin sten nogle få hundrede væk, tinksmede, klirer, ryler og en sjælden kærløber tiltrækker ornitologens opmærksomme ører og vi bliver hele tiden forstyrret af forbipasserende ænder, gæs og fiskehejrer.
"Området er karakteriseret ved at have virkelig mange fugle. Både i antal, men i særdeleshed også artsmæssigt. Siden man begyndte at registrere fugle på Kalvebod Fælled, er der observeret omkring 300 forskellige arter, fortæller Thomas.

skestorkYnglemuligheder
Dette år har budt på sjældne trækfugle som klippesvale, silkehejre og en flok skestorke. Og så lykkedes det et engrylepar at få fire unger på vingerne.
"Det fortæller en tydelig historie om at her er en kvalitet og en størrelse, der fortsat kan give ynglemuligheder til de fåtallige arter, som kræver specielle forhold".

Nyt webiste
Caretakergruppen vil om kort tid lancere et nyt webiste, som skal formidlet alle gruppens observationer og desuden fortælle om fuglelivet på fælleden i historisk perspektiv,
Mens Kalvebod Fælled stadig var militært område, var der i årtier tilknyttet en opsynsmand, som samtidig var fuglekigger og som systematisk registrerede alt hvad han så.
"Vi har adgang til registrerede observationer af fuglelivet helt tilbage fra 50’erne," fortæller Thomas Hellesen.
Caretakergruppen planlægger også at arrangere fugleture i området.
"Jeg kunne godt tænke mig at give de lokale beboere chancen for at komme ud med nogen, der kan formidle fuglelivet herude. Står man i et af fugletårnene, er fuglene ret langt væk, men ser man dem i et teleskop vil oplevelsen blive meget større," lover Thomas Hellesen.

Få nyt om Caretakergruppen via facebook 'Naturpark Amager' og www.naturparkamager.dk

Kultur:

Godt liv:

København:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme

Mest læste

DEBAT: