• Kirsten Degn, tekst og fotos
  • Godt liv

Narturparken i maj - du søde milde

naturpark ramsloeg2 maj 2020 kirsten degnKirsten Degn skriver om sine ture på fælleden, om vejret og naturen lige nu, både for dyrene og planterne

Kom maj du søde milde…

Ja det har været lidt af hvert, vejrmæssigt set, der har været lune solrige dage, og også kolde dage (og nætter) med blæst og regn, men foråret er her alligevel. Alt er grønt og friskt, hvidtjørnen er også på spring som den næsten sidste af vores blomstrende buske, det er den smukkeste synes jeg, som den står der med sine kaskader af hvide blomster i det grønne. Den sidste er hylden, den kommer om et par uger. 

Træerne er også næsten fuldt udsprunget nu, egetræerne i Kongelunden står som den sidste med de gulgrønne bladduske som ikke er helt udfoldet endnu. Jeg tror egentlig den følges pænt med asketræet i år, så det kan vi ikke tage varsel af: ”Springer eg før ask, bliver sommeren vask, og springer ask før eg, bliver sommeren bleg.”

naturpark svane maj 2020 kirsten degnDet er en fornøjelse at færdes ved vandhullerne i øjeblikket – enten søen ved Storehøj, vandhullerne ude langs Promenaden, eller kanalerne mod Kalvebod Stien. Det vrimler med fugle alle vegne, og de er meget aktive lige nu. Nogle ligger på rede, nogle enkelte er ude at lufte de små nyudklækkede og andre har virkelig gang i kurmageriet. I den sidste udsendelse om Danmarks natur så vi både den toppede lappedykker og den gråstrubede lappedykker i meget flotte parringsdanse. Det har jeg nu ikke oplevet her, men den anden dag så jeg et gråstrubet-lappedykker-par som var oppe at toppes med en blishøne om et godt redested. Blishønen forsvarede sig godt, pustede sig op, og de skreg alle tre det bedste de havde lært. Lappedykkerne fortrak, blishønen faldt til ro igen, og et par dage efter så jeg at hun lå nok så fredeligt på sin rede i sivkanten. Men der er mange ritualer og fejder der er sjove at følge – man skal bare have lidt tålmodighed. Ude i selve søen lå en svane på rede, mens hannen var i gang med et større renselses-ritual lige uden for, inden han så også lagde sig op på reden. 

Og så har jeg hørt nattergalen… den anden aften gik jeg lige en aftentur for at se solnedgangen – og så hørte jeg den – en karakteristisk høj og klar fuglesang med flere forskellige triller. Jeg optog den med telefonen for så at gå hjem og google nattergalesangen og lytte til den i fred og ro. Der var ikke noget at tage fejl af, så jeg måtte ud igen engang for at høre den. Det er da lidt fantastisk synes jeg – at den  var her på Kalvebod Fælled i pilekrattet ud for skolen. Jeg må afsted igen, men tror jeg vælger et andet tidspunkt – hvis man vil høre den bedst og klarest uden motorvejslarm i baggrunden, så skal man afsted tidligt om morgenen ved 3-4 tiden.

En af de tidlige forårsblomster som vi har i rigt mål her ved vores vandkanter er engkabbelejen, den lyser op med sine smukke knaldgule blomster. De kan godt plukkes hjem, men nogle gange vil de slet ikke trække vand og hænger efter et par timer, men så må man glædes over dem der overlever, eller nøjes med at se på dem ude i naturen.

Æbleblomsterne er også sprunget ud nu, både de vilde i hegnet og dem i haverne – det er helt klart det smukkeste frugttræ, det har helt rosafarvede blomsterknopper, som først bliver hvide, når de er helt udsprungne. Kirsebærrene er næsten afblomstret, og så håber vi bare på at der også har været nogle insekter som har været klar til at bestøve, så der kan komme frugt senere på året.

Jeg har været i Kongelunden for at plukke den sidste omgang ramsløg i denne omgang, bladene er ikke så fine mere, men de blomstrer så til gengæld fint, de er så smukke, så man bliver fristet til at plukke en buket, og så må man finde sig i løglugten.

Det er så fint alle steder i øjeblikket, alt er grønt, og jeg nyder særlig de forskellige grønne nuancer, som i løbet af et stykke tid er blevet meget mere ensfarvet, men så begynder blomsterne jo at lyse op – der er hele tiden noget at kigge på.

Naturparken lidt før maj

NATURPARKEN MIDT I APRIL

Naturparken i april

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk