Mange midaldrende mænd falder på racercyklen

mamils cyklingFlere og flere mænd rammes af alvorlige skader efter uheld på mountainbike og racercykel. Ulykkerne sker for de såkaldst MAMILS. Mændene er startet med cykling i en sen alder og kan være "lidt for selvfede og selvsikre ude på vejene og skovstierne", siger tidligere professionel cykelrytter, Jens Veggerby.

Antallet af alvorlige cykeluheld er stagneret de seneste 10 år, men for mandlige motionscyklister har det været kraftigt stigende. Ifølge Danmarks Statistik er antallet af alvorlige cykeluheld for mænd, hvor et andet køretøj er involveret, steget med mere end 30 procent de seneste 10 år.

Hos rådgivningstjenesten UlykkesLinjen har man også oplevet en stigning i henvendelser fra cykelmotionister, der er kommet til skade – både på vejene og skovstierne. Skaderne varierer fra mindre alvorlige solostyrt eller lette påkørsler med knubs og materielle skader på cykel og tøj til de meget alvorlige og fatale ulykker med alvorlige fysiske skader som tandskader, brud på hænder, arme, ben, skulderskader, og egentlige rygmarvsskader og i værste fald dødelig udgang.

"Alt efter skadens omfang kan det fr store konsekvenser for den enkeltes arbejdsliv i form af længerevarende sygemelding eller afsked med arbejdsmarkedet. Og i det private liv kan ulykkerne ofte få negative konsekvenser socialt, psykologisk og familiemæssigt”, siger Bente Elton Rasmussen fra UlykkesLinjen.

Midladrende mænd i fuld cykeludrustning har fået tilnavnet MAMIL'S (Middleaged Men In Lycra). Ifølge den tidligere professionelle cykelrytter Jens Veggerby er et af problemerne ved cykelsportens voksende popularitet, at mange i en relativt sen alder skal lære cykelsportens ABC.
”Mange af de nye motionister er ikke så erfarne og skal lære det praktiske omkring cykling i en relativt sen alder, hvor indlæring generelt er sværere. Og desværre er mange af dem tilmed lidt for selvfede og selvsikre ude på vejene og skovstierne. Men som med alt andet kræver det ydmyghed i starten. Tidligere var de fleste motionscyklister vokset op i cykelklub og havde fået regler og adfærd ind med modermælken, men i dag kører mange rundt på vejene, som slet ikke følger færdselsreglerne og ikke har lært at læse trafikken. 3-4 cykelryttere ved siden af hinanden går f.eks. ikke, hvis færdselsreglerne ikke tillader det. Det giver flere alvorlige ulykker”, lyder det fra Jens Veggerby, tidligere professionel cykelrytter og direktør i Veggerby Sport og Kultur, som udbyder kurser i cykling for virksomheder og enkeltpersoner.

”I forhold til mountainbikeryttere i skoven, er det en anden snak. Det er meget teknisk at køre på små smalle spor med grene og rødder i jorden. Manglende teknik og overmod spiller en stor rolle i ulykkerne i skoven”, forklarer Jens Veggerby.

Cyklistforbundet opfordrer til opmærksomhed
I Cyklistforbundet peger man på, at antallet af biler på de danske veje er vokset markant. Derfor opfordrer man til opmærksomhed i trafikken. 
”Det er afgørende, at både bilister og cyklister tager hensyn til de øvrige trafikanter og er opmærksomme på at deles om vejen på en god måde. Bilerne bør holde den anbefalede afstand på 1,5 meter, når de overhaler, og skal i det hele taget holde fokus på kørslen. Vi ser desværre alt for mange påkørsler bagfra, så væk med mobiltelefon og andet forstyrrende, når man kører,” siger direktør i Cyklistforbundet, Klaus Bondam.

Cyklistforbundet så gerne, at Danmark fulgte Tysklands eksempel. Siden april 2020 skal biler opretholde en overhalingsafstand på minimum 1,5 m i byområder og 2,0 m uden for byer.

Fem gode råd til motionscyklister

1. Lyt til erfarne folk i cykelmiljøet og følg deres råd om adfærd og regler på vejene og skovstierne.
2. Udvis sund fornuft – har man topmave, er man nok ikke lige Peter Sagan.
3. Vis hensyn over for andre og vær opmærksom i trafikken.
4. Følg færdselsreglerne og kør ikke for mange ved siden af hinanden på vejene.
5. Husk altid cykelhjelmen.
Kilde: Jens Veggerby, tidligere professionel cykelrytter.

 

 

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk