mandag 16 juli 2018

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

lokalavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 kultur

Passion for psykiatri og billedkunst

joachim knopJoachim Knop har i mere end 40 år kombineret sit videnskabelige arbejde som psykiater med sin trang til at udfolde sig kunstnerisk. Siden 2015 med base i VM Bjerget. 4. maj åbner en ny udstilling med hans billeder i Galleri Bredgade 22

• Joachim Knop er en alsidig og flittig herre. Han blev færdig med sin uddannelse som læge i 1971 og siden da har han samtidig med sit arbejde som læge og sin videreuddannelse til psykiater udfoldet sig kreativt i billedkunstens verden.
”Ja, jeg udstillede mine billeder for første gang i 1971, hvor jeg også blev færdig som læge. Og så tænkte jeg først, at jeg måtte vælge side og enten arbejde som læge eller som maler, men for mig hænger de to ting unægtelig sammen, så derfor har jeg lige siden arbejdet som både kunstner og læge. I begge tilfælde skal jeg bruge min intuition og samtidig være meget disciplineret, så på den måde hører det sammen for mig”, fortæller Joachim Knop, der mest arbejder med akvarelfarver og tusch.
Efter mange år i hospitalsverdenen er han nu ved at trappe ned med sit arbejde som psykiater og forsker.
”Jeg har forsket i blandt andet årsager til alkoholmisbrug, men det er et område, der desværre ikke er prestige i at arbejde med, så der mangler bevillinger til fortsat forskning. Nu er jeg nået pensionsalderen, så jeg skal jo til at slutte.2

Tæt på mennesket
Indenfor psykiatrien benyttes kunst flere steder som et terapeutisk virkemiddel. På spørgsmålet om, hvorvidt Joachim Knop også selv har kunne bruge kunsten på lignende måde i sit arbejde, svarer han:
”Jo, jeg tror at psykiatrien tiltrækker kunstneriske typer, måske fordi vi kommer meget tæt på mennesker med alvorlige problemer som for eksempel angst eller misbrug. Man skal finde den rette distance til sit arbejde og de mennesker, man kommer tæt på, og det kan godt være, at kunsten har hjulpet mig med det”, reflekterer Joachim Knop, der synes at sammensmeltningen af billedkunst, psykiatri og videnskab har været essentiel og udfordrende.

Inspiration fra mange rejser
Joachim Knop har haft sine værker repræsenteret på mere end 30 udstillinger i Danmark, Litauen, Bulgarien, England og USA, og han har været med til at udsmykke lokaler på blandt andet Rigshospitalet, Psykiatrisk Hospital Risskov samt på Bispebjerg Hospital. I 2016 kom Joachim Knop med i bogen ’101 kunstnere’, og i disse dage har han travlt med at forberede sin nye udstilling på Galleri Bredgade 22.
”Jeg bestemmer helt selv, hvilke billeder jeg gerne vil have med på udstillingen, og mange af de omkring 30 billeder, jeg har valgt denne gang, er inspireret af en tur til Japan, vi havde for et par år siden.”
Der går halvandet til to år mellem Joachim Knops soloudstillinger og det passer ham godt, for så kan han nå at finde nye motiver og måder at arbejde på. For tiden producerer Joachim Knop en del billeder, hvor han maler på en baggrund af topografiske kort.
”Jeg kan slet ikke lade være med at male og tegne og når vi er ude at rejse, har jeg altid min skitseblok med”, siger Joachim Knop, der blandt andet er blevet inspireret på parrets mange rejser til Bali.

Ørestad er optimalt
De nye hjemlige omgivelser i Ørestad giver dog også inspiration til nye værker.
”Her fra vores terrasse er der jo et fantastisk blik ud over det gamle Amager og det særlige skel mellem det nye og det gamle på hver side af kanalen. Jeg kan godt lide den kontrast og det kunne være spændende at prøve at udnytte det på en eller anden måde.”, smiler Joachim Knop.
Han flyttede fra Bispebjerg med sin hustru Grete, der er patolog og også kunstner, til VM Bjerget i Ørestad City i 2015. Som så mange andre i deres alder syntes de, at hus og have blev for arbejdsomt og valgte at flytte i lejlighed tæt på hovedstadens mange tilbud.
”Jeg er jo gammel københavner, men jeg troede alligevel aldrig, at vi ville komme til at bo her i en ny bydel. Nu oplever vi, at Ørestad er optimalt, for her er vi tæt på alt og vi kan nemt gå i biografen, til koncerter og lignende, som vi holder af. Vi havde kigget på et par andre lejligheder her i området, men da vi så denne udsigt og den store terrasse, slog vi til med det samme. Det er jo et ikonisk byggeri og vi synes, det er fascinerende. Vi har en udmærket bestyrelse i Bjerget og gennem forskellige arbejdsgrupper og sommerfester har vi lært flere naboer at kende”, fortæller Joachim Knop.

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

euronews