torsdag 15 november 2018

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

bydelsavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 kultur

Ny godnatlæsningsbog kun om Amager

godnathistorier forsideEn historiker og en børnebogsforfatter skriver både rigtige historier og røverhistorier om Amager. Bogen er 'crowdfunded' af amagerkanere. Ørestad er også med

• Bogens titel siger allerede en del: 'Ama’rkanske godnathistorier'. Det handler om Amager, og det er for børn. Men så enkelt er det alligevel ikke. Bogen skrives af to forfattere, der har forskellige tilgange til deres stof.  Trine Jerichau Roslev er uddannet historiker, mens Boris Boll-Johansen er illustrator, grafiker og børnebogsforfatter.
De to forfattere har hver skrevet cirka ti historier om Amager. Derefter har de flettet historierne sammen, så man skiftevis læser røverhistorier og sande historier.
"Hvis man gør det ordentligt, kan denne sammenfletning i sig selv faktisk levere en del underholdning. Men man skal ikke tage fejl: Vi har brugt meget tid på at snakke sammen om hvordan, vi skulle gribe sagen an,” siger Boris Boll-Johansen.

Godt omkring på øen
Trine Jerichau Roslev skriver blandt andet om sildemarkedet i Dragør i middelalderen, og om hollænderne, der kom til øen i 1500-tallet. Men også om nyere lokaliteter som Ballonparken og Islands Brygge.
"Som historiker vil man vel altid være tilbøjelig til at mene, at der gemmer sig interessante historier over det hele. Men Amager har altså meget at byde på, og det var ikke nemt at vælge de bedste historier, må jeg sige. Men vi endte med at gå frem efter et kriterie, der hed: Lad os komme godt omkring i tiden, altså den historiske tid, og lad os også komme godt omkring på øen, syd og nord, vest og øst."

Borgmester gennem alle tider
Boris Boll-Johansen har valgt at have en  gennemgående figur: Borgmesteren af Amager.
"Og ham er jeg altså blevet ret vild med. Han er en uheldig helt, fuld af fejl, misundelse og håbløse ambitioner, men alligevel ganske elskelig. Han vil så gerne gøre noget godt for sin ø, men han kommer altid noget uheldigt af sted. Det plager ham lidt.”
godnathistorier forfattereEn af historierne handler om 8Tallet i Ørestad Syd.
“Ja, man skulle måske ikke lige tro det, men formen på den fantastiske bygning skyldes faktisk, at borgmesteren af Amager engang i slutningen af 1500-tallet hjalp de relativt nytilflyttede, skøjteglade hollændere med at lave en skøjtebane. Det var jo smart at lave et 8-tal, mente borgmesteren.”
På spørgsmålet om, hvordan borgmesteren kan optræde i 1500-tallet og senere også i nutiden, svarer Boll-Johansen:
"Jamen, det har da også undret mig. Men sådan er det vel med tidløse figurer."

Læserne får medejerskab
Makkerparret har lavet bogen gennem crowdfunding. 108 bidragsydere har gennem crowdfunding-sitet Boomerang.dk støttet bogudgivelsen med i alt 35.000 kroner.
Bidragsyderne kunne samtidig sikre sig en bog og postkort og plakater.
“Det er jo en af ideerne med crowdfunding. At man mobiliserer folk, giver dem medejerskab af bogen. Og vi fik masser af opbakning fra ama’rkanerne. Vi mener jo sådan set også, at det er deres bog,” siger Trine Jerichau Roslev.

På facebooksiden 'Ama'rkanske godnathistorier - crowdfunded børnebog om Ama'r' kan man læse om den kommende reception, læse smagsprøver og se billeder fra bogen mv. ASe også forlagets hjemmeside: www.kloerkonge.dk.

 

Allerede midt i oktober var det ønskede beløb blevet indsamlet til bogprojektet 'Ama’rkanske godnathistorier' og bogen udkommer allerede 1. november med en reception i boghandlen Zittans på Amagerbrogade. Senere præsenteres bogen på forlaget Klørkonges stand på Bogforum 12.-14. november i Bella Center.

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser