By & Havn: Vi sætter penge til på parkering i Ørestad

parkering automat 0067Notat fra By & Havn gør rede for, at selskabet ikke tjener en krone på at drive Ørestad Parkering - trods de høje priser på parkeringslicenser

• By & Havn taber årligt omkring 1.500 kroner pr. parkeringsplads ved at drive parkeringshusene i Ørestad. Det fremgår af et notat, som selskabet har sendt til Økonomiudvalget i Københavns Kommune. Politikerne har bedt selskabet om at sende redegørelsen, for at kunne vurdere om priserne på parkeringslicenser i Ørestad eventuelt kan sættes ned.
Men det vil være en underskudsforretning, skriver By & Havn. Beregningerne i notatet viser, at en parkeringsplads i et parkeringshus i Ørestad koster 3.821 kroner årligt i drift og vedligehold.

Men dertil kommer kapitalomkostningerne. Dvs. udgifterne til at betale for byggeri og parkeringsanlæg og p-huse, så udgiften er afskrevet over 30 år.
Desuden indregner By & Havn en ’rimelig’ forrentning af sin investering på omkring 6 procent. Alt i alt skal der med en konservativ vurdering afsættes 10.700 kroner i kapitaludgifter pr. plads årligt. I alt bliver omkostningerne således på 14.521 kroner pr. plads.
By & Havn oplyser at indtægten pr. parkeringsplads er på cirka 13.000 kroner (både privat- og erhvervslicenser).   Altså er der et underskud i beregningen på 1.521 kroner pr. plads årligt.

Ikke godt nok, By & Havn
Jens-Kristian Lütken Jensen (V) er ikke tilfreds med svarene fra By & Havn.
”Selskabet ikke svaret på hvilke muligheder der er for takstnedsættelser, men i stedet redegjort for at det ikke kan lade sig gøre”, siger han.

Desuden bruger selskabet estimater i deres notat fremfor regnskabstal.
”Hvis vi skal tro på at parkeringen ikke giver overskud, så må vi se regnskabstallene og ikke nogle beregninger. Netop beregningerne er meget tvivlsomme, da det f.eks. antages at By & Havn låner til en rente på 6 procent. Det skulle undre mig meget, hvis de er så dårlige til at forhandle med banken”, siger Jens-Kristian Lütken Jensen, som nu vil sende  en række spørgsmål til Overborgmesteren, og bede ham om at stille dem til By & Havn.

Forening peger på fejl
Den nydannede forening ’Parkering Ørestad’ har udsendt en længere pressemeddelelse om notatet torsdag aften. Her påpeger foreningen blandt andet at By & Havn nu selv anfører, at det er et politisk spørgsmål, om parkeringspriserne skal bestemmes ud fra andre parametre end afkast.
”Og da By & Havn er kommunalt ejet, ville politikerne i København kunne beslutte, at By & Havn skulle anvende parameteren ’samme pris som i resten af byen’, hvilket flere af politikerne tidligere har benægtet, og sagt at det var bestyrelsen i By & Havn (der vel at mærke er de samme politikere), der suverænt besluttede priserne”, udtaler Kirsten Lindberg Anderesen, som er formand for Parkering Ørestad.

Foreningen peger også på, at notatet beskriver en sammenhæng mellem parkeringspriserne og priserne på  de solgte byggeretter i Ørestad. Men samtidig kan man læse, at en nedsættelse af parkeringsprisen kun marginalt vil påvirke efterspørgslen efter byggeretter.
”Begge udsagn kan ikke være rigtige. Eller også indrømmer By & Havn, at man har givet developere og boligselskaber en rabat på byggeretten, som de så har puttet i lommen, for borgerne har åbenlyst ikke mærket noget til denne rabat. Vi tror at dette ’rabatargument’ hele tiden har været et kunstigt argument for at tage høje parkeringspriser, og en - nu dokumenteret - dårlig undskyldning for politikerne”, udtaler formanden for Parkering Ørestad, Kirsten Lindberg Andersen.

Du kan downloade By & Havns notat her

Du kan downloade Ørestad Parkeringsforenings udtalelse her

Fakta om Parkering Ørestad
Som beboer i Ørestad er det muligt at købe et parkeringskort til brug i parkeringsanlæggene. Parkeringskortet giver ikke ret til at parkere på gæste- eller korttidsparkeringspladser.

Prisen for et parkeringskort i Ørestad City (dvs. området mellem Vejlands Allé og Øresundsmotorvejen) er 954 kr. om måneden indtil den 31. marts 2016, uanset om man parkerer på terræn eller i p-hus.

Prisen for et parkeringskort i Ørestad Syd (dvs. området syd for Øresundsmotorvejen) er 833 kr. om måneden indtil den 31. marts 2016, uanset om man parkerer på terræn eller i  p-hus. (Kilde: Ørestad Parkering)

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk