• Kirsten Degn, tekst og fotos
  • Godt liv

Naturparken først i februar

naturpark skoejteloeb feb 2021 kirstendegnVejret skifter hele tiden – og i den milde periode kom der også en dag hvor det slet ikke blæste, og det fik mig lokket ud på en af mine yndlingscykelture: nemlig helt ned til sydpynten, og hele vejen ad Dæmningsvejen ind til jernbanebroen og hjem over golfbanen.

Det var fint cykelvejr, men hold op hvor var der mange motionister alle vegne. Og det får mig til at komme med et lille ønske: Hvor ville det være dejligt, hvis vi kunne blive enige om, at på en kombineret cykel- og gangsti, så holder cyklisterne til højre og de gående til venstre. Så kan man nemlig se hinanden, når man nærmer sig. Det er ikke lovbefalet, men anbefalet alle steder.

Godt nok er vi blevet tudet ørerne fulde af at vi skal holde til højre, men det gælder kun i Bilka og lignende steder og ikke på en cykelsti. Det ville nok hjælpe lidt hvis der var skilte, når man bevæger sig ind i området - men det er nok for meget at ønske sig. Desværre er der flest, der går i den forkerte side, og det bevirker jo at dem som er i tvivl, gør som flertallet. 

Det er dejligt igen at se de mange som er ude at nyde naturen – husk bare: gående til venstre og cyklende til højre.

Men nu er vinteren så tilbage med fuld styrke. Det er frost hele døgnet, og indimellem er der også kommet en smule sne, som giver nogle fine scenerier ude i naturen – kontrasten mellem den hvide sne, og de gyldne farver i solskinnet er smukt. Men når det nu skal være vinter, kunne der godt komme lidt mere sne til ungerne, de udnytter enhver lille dynge af sne, og kælkebakkerne er helt slidt ned til græsset. Men vi er også kun først i februar, så meget kan ske endnu. Søerne og kanalerne er også ved at være tilfrosset, så inden længe er det muligt at færdes trygt på isen.

naturpark savannen is feb 2021 vinter kirstendegnDer er dog nogle som har fundet det helt rigtige sted – og det er slet ikke så langt væk: ude på “savannen” hvor der indtil for et par uger siden stod blank vand næsten over det hele, er der nu de fineste skøjtebaner lige ovenpå græsset, så der er ingen fare, og blæsten har ovenikøbet fejet al sneen væk. Det er bare et super sted, og der er plads til alle.

Jeg har, stik imod tidligere beslutninger lagt noget fuglefrø ud på terrassen. Det er nu mest et egoistisk ønske om at lokke nogle fotogene fugle til mit havebord, som havde fået et dekorativt lag sne den anden nat. Jeg har ikke set fugle endnu, men der er spor efter et par stykker. Og det har så også fået mig til at spekulere på hvordan fuglene finder ud af hvor foderhuse og -brætter er. Er det næb-til-næb metoden – eller er det duften, eller hvad? Det får jeg nok ikke svar på, men jeg holder øje med mit eget lille foderbræt.

Selv om jeg personligt godt kan undvære vintervejr, så er det jo en god ting for naturens cyklus. Planterne har brug for en vinterpause, og mængden af kryb og kravl bliver minimeret, de svageste dyr bukker under. Børnene bliver lokket ud for at lege – de voksne traver en tur. Det er trods alt mere inspirerende end når det er gråt, vådt og mudret. 

Og så en lille opdatering – jeg har lige for et par dage siden set at der er skiltning på vej på cykel/gåstierne på Kalvebod Fælled. En lokal ildsjæl har bearbejdet Naturstyrelsen så meget at det er besluttet at lave et forsøg med skiltning på Kalvebod sti, Dæmningsvejen og Kanalvej. Hurra for det.

HØR KIRSTEN DEGN LÆSE NATURKLUMMEN OP
I samarbejde med Senior IT-Stuen har Kirsten Degn indtalt naturklummen som en podcast. De kan finde podcasten på www.i2300.dk/podcast.

Mere natur:

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk